Heb je vragen?

Mail ons op
info@academieag.nl

Of gebruik het
contactformulier

De Academie Antroposofische Gezondheidszorg verzorgt scholingen voor professionals in de gezondheidszorg op (post)academisch en (post)HBO-niveau


Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Twaalf zintuigen, aandachtig waarnemen

22 september, 09:30 - 16:30

| €140

Aandachtig waarnemen is een voorwaarde voor goede zorg. De zintuigen zijn de poorten naar het waarnemen van het eigen lichaam, de omgeving en de onzichtbare wereld van klanken. Ze helpen ons een verbinding te maken met onszelf, de ander en de omgeving.

Voor wie?

Interdisciplinaire scholing voor mensen die werkzaam zijn in het veld van gezondheidszorg, welzijn en pedagogiek. Ook als je nog niet zoveel weet van antroposofische menskunde is deze scholing zeer geschikt. De inhoud sluit aan bij je eigen waarnemingen en ervaringen

Wat levert het je op?

Op deze dag leer je de twaalf zintuigen vanuit antroposofische menskunde nader kennen. We onderzoeken de waarneming van ieder zintuig en vooral ook de samenhang van de indrukken. Dat biedt je meer inzicht in moeilijkheden bij je cliënten en je leert zelf beter waarnemen.

Veel mensen zijn in deze tijd overprikkeld en daarmee in een voortdurende staat van te alert zijn. Bij de meest voorkomende diagnoses zoals ADHD en Autisme-spectrumstoornissen speelt de bemoeilijkte integratie van de zintuigindrukken een rol. Ook bij mensen met een meervoudige beperking is het van groot belang om goed waar te nemen of er sprake is van over- of onder-prikkeling.

Edmond Schoorel, kinderarts houdt in de ochtend een verhaal over de zintuigen en gaat met de deelnemers in gesprek. Daarna wordt er praktisch en belevingsgericht met de zintuigen aan de slag gegaan. Dit wordt begeleid door  Karin Houwing ( ergotherapeut) en en Sonja van Hees (verpleegkundige). Er is  ruimte om de ervaringen te koppelen aan situaties vanuit de verschillende beroepsgroepen.

Een syllabus met een korte samenvatting van de twaalf zintuigen wordt na aanmelding toegezonden.  Bij de prijs is koffie/thee en een lunch inbegrepen.

Docenten:

Edmond Schoorel, kinderarts en schrijver van o.a. Kinderfysiologie, de eerste zeven jaar

Karin Houwing, kinder-ergotherapeut voor het practicum met beweging en relatie tot ergotherapie

Sonja van Hees, verpleegkundig specialist voor het practicum van waarneming en lichaamsgerichte zintuigen

Dagvoorzitter: Truida de Raaf, orthopedagoog/GZ-psycholoog

Programma Twaalf zintuigen, aandachtig waarnemen

Locatie

Helicon, Socrateslaan 22 A, 3707 GL Zeist
Socrateslaan 22A
Zeist,3707 GLNederland
+ Google Maps