Heb je vragen?

Mail ons op
info@academieag.nl

Of gebruik het
contactformulier

De Academie Antroposofische Gezondheidszorg verzorgt scholingen voor professionals in de gezondheidszorg op (post)academisch en (post)HBO-niveau


Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Van beperking naar ontwikkeling

24 mei 2019, 09:00 - 17:00

| €140

Van beperking naar ontwikkeling. Interdisciplinaire scholing over het werken met constitutiebeelden.

Het leven van mensen met een ontwikkelingsstoornis is een bijzondere opgave, voor de betrokkene zelf en voor het gezin. Waar vroeger in de zorg vooral nadruk lag op de stoornis, is nu de vraag belangrijker welke ontwikkelingsmogelijkheden er zijn.

Voor wie?

Professionals  werkzaam in de zorg die al kennis gemaakt hebben met het drie- en vierledig mensbeeld en zich verder willen verdiepen in de toepassingsmogelijkheden. Zowel voor professionals in de 1e als 2e lijn is deze scholing interessant.

Wat levert het op?

In instellingen over de hele wereld wordt al decennialang gewerkt met een door de antroposofische menskunde geïnspireerde constitutietypologie. Deze omvat drie paren polaire constitutiebeelden en is gebaseerd op het drie- en vierledig mensbeeld. Werken met deze typologie biedt handvatten voor de diagnostiek en voor de begeleiding en behandeling. Het sluit aan bij de behoefte om in de zorg het ontwikkelingspotentieel van mensen met een stoornis optimaal te realiseren.

Inhoud

Hoe kunnen we met behulp van deze constitutietypologie leren kijken? Hoe kunnen we samenhang vinden in, en betekenis geven aan, uiterlijke verschijnselen en gedragskenmerken? Hoe slaan we de brug van diagnostiek naar begeleiding en behandeling?

Op deze dag presenteren we in de ochtend de constitutietypologie vanuit een medisch-psychologische benadering. Met euritmie ervaren we de dynamiek in elk van de constitutiebeelden. In de middag oefenen we de stap van de diagnostiek van de constitutie naar keuzes voor pedagogische en therapeutische begeleiding en behandeling.

Een Bolk’s companion over de constitutiebeelden verschijnt  zeer binnenkort over het onderzoek van Martin Niemeijer getiteld ‘Van beperking naar ontwikkeling’ . Niemeijer werkte 35 jaar als arts voor kinderen met ontwikkelingsstoornissen, en sinds 2005 is hij als onderzoeker verbonden aan het Lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg. In deze companion wordt de relatie gelegd met de 4-stap-benadering en een voor dit doel ontwikkeld beoordelingsinstrument.

Meer informatie over het programma volgt spoedig

 

Locatie

midden van het land
Zeist,Nederland+ Google Maps